Tevazu İnsani Yardım Derneği olarak Bangladeş, Afganistan, Çad, Tanzanya başta olmak üzere temiz su kaynaklarına ulaşamayan birçok Asya ve Afrika ülkesinde su kuyuları açıyoruz. Bu bölgelerde açtığımız su kuyuları, sadece içme suyu değil aynı zamanda sağlıklı bir yaşam, tarım ve hayvancılık için de hayati bir öneme sahip.
Kuyularımız sayesinde, temiz suya ulaşmak için kilometrelerce yol kat eden çocuklar artık eğitimlerine devam edebiliyor; aileler sağlıklı suyla bulaşıcı hastalıklardan korunabiliyor ve geçimlerini sürdürebiliyor. Su kuyularının açıldığı köylerde çocukların yüzlerindeki gülümsemeyi, insanların hayatında bıraktığı olumlu etkileri gördükçe daha fazla su kuyusu açmak daha çok insana ulaşmak için arzumuz artıyor.
Bir pet şişe suyla bir gün geçirebilir misiniz? Sadece 500 ml su ile susuzluğunuzu gidermeye çalıştığınız bir günü hayal edin. Bu kadar az suyla vücudun su ihtiyacını karşılamak neredeyse imkansız. Ancak Afrika’nın birçok yerinde bu kadar suya erişmek bile lüks. Susuzluk, dünyanın birçok yerinde günlük hayatın bir parçası maalesef. Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, dünya üzerinde yaklaşık 2,2 milyar insan temiz suya düzenli erişim sağlayamıyor.
Susuzluk çeken bölgelerde insanlar, suya ulaşmak için kilometrelerce yürümek zorunda. Bu zorlu yolculuk, genellikle kadınlar ve çocuklar tarafından yapılıyor. Çoğu kez de su ihtiyacı, kirli su birikintilerinden karşılanıyor. Kirli su kullanımı, özellikle çocuklar arasında ishal, kolera ve diğer su kaynaklı hastalıkların yayılmasına neden oluyor.
Asya kıtasında da benzer bir manzara karşımıza çıkıyor. Nüfusunun en yoğun olduğu ülkelerden biri olan Bangladeş, su kaynakları konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Ülkede yaşayanların %97’si suya erişebilse de yalnızca %40’ı temiz ve güvenli içme suyuna ulaşabiliyor. Su kaynaklarının büyük kısmı tarımda kullanılırken arsenikle kirlenmiş sular, halkın sağlığını tehdit ediyor.
Bunun yanı sıra, Bangladeş’e sığınan Arakanlı mülteciler de temiz suya ulaşmakta büyük zorluk yaşıyor. Zor koşullarda yaşam mücadelesi veren bu insanlar, ilkel yöntemlerle açılmış kuyulardan su temin etmeye çalışıyor.
Suya erişemeyen bir toplumun eğitim, sağlık ve ekonomik kalkınma açısından geri kalması kaçınılmazdır. Temiz suya erişim, toplumların refahını doğrudan etkiler. Su kuyuları açıldığında sadece insanların su ihtiyacı karşılanmakla kalmaz; aynı zamanda tarımsal üretim artar, hayvancılık yapılabilir hale gelir. Çocuklar su taşımak zorunda kalmadıkları için okula gidebilir, kadınlar ise su aramak için harcadıkları zamanı farklı işlere ayırabilir. Kısaca su hayattır, nasıl ki dokunduğu şeylere can veriyorsa toplumlar da su ile hayat bulur.
Afrika ve Asya kıtalarındaki su kıtlığına çözüm getirmek amacıyla, farklı türde su kuyuları açarak binlerce insana temiz su sağlıyoruz. Klasik tulumba sistemi ile inşa ettiğimiz kuyuların yanı sıra, yerel ihtiyaçlara uygun şadırvanlı, çeşmeli ve şebekeli su kuyuları inşa ederek daha geniş bir kitleye ulaşmayı hedefliyoruz.
Klasik Su KuyularıDiğer bir adı da tulumbalı su kuyularıdır. Kuyunun üzerine yerleştirilen mekanik tulumba, kol gücüyle çalışır ve suyu yer altından çekerek insanların kullanımına sunar. Bu sistemin enerjiye veya yakıta ihtiyacı yoktur.
Çeşmeli Su KuyularıBunlar altında suyu depolayan ve birden fazla çeşmelerden oluşan su kuyularıdır. Özellikle kalabalık sosyal alanlarda kullanıma uygundur. Birden fazla kişinin aynı anda kullanabildiğinden su kuyusu başında sıra oluşmasını engeller.
ŞadırvanlarŞadırvanlar genellikle cami ve mescitlerin yanında, halka açık alanlarda yer alır. Bu yapılar hem abdest ihtiyacını karşılar hem de günlük su ihtiyacını karşılamada önemli rol oynar.
Şebekeli Su KuyularıŞebekeli su kuyuları, geleneksel su kuyularına kıyasla daha gelişmiş bir su tedarik sistemidir. Yer altına döşenen boru hatları ve jeneratör yardımıyla suyu geniş bir alana dağıtarak su ihtiyacını karşılar.
Su kuyularının maliyetleri Asya ve Afrika'da farklılık göstermesinin birçok nedeni vardır. Afrika'daki birçok bölge son derece kurak ve su kaynaklarına erişim oldukça zordur. Yeraltı suları derinlerde bulunur ve bu derinlere ulaşmak için daha fazla ekipman ve işçilik gereklidir. Asya'da ise su tabakası genellikle daha yüzeye yakındır, bu da kuyuların daha az maliyetle açılmasını sağlar.
Afrika'nın bazı bölgelerinde, toprağın sert yapısı nedeniyle sondaj işlemi oldukça zordur. Asya'da ise, birçok bölgede daha yumuşak zemin yapısı sondajın daha kolay olmasını sağlar, dolayısıyla maliyetler düşer. Yine Afrika'daki bazı bölgelerde modern sondaj ekipmanlarına erişim zor olabilir ve bu da kullanılan makinelerin kiralama veya nakliye maliyetlerini artırır. Asya'da ise bu makinelere daha kolay erişilebilir, bu da kuyuların daha düşük maliyetlerle açılmasını sağlar.
Diğer bir sebep ise Afrika’da açılan kuyularda genellikle suyun temizlenmesi ve arıtılması için ek işlemler gerekebilir. Bu da filtre sistemleri, su arıtma teknolojileri ve bakım ihtiyacını artırır. Asya'da birçok bölgede su kaynakları daha az kirlenmiştir, bu da ek maliyetlerin azalmasına neden olabilir.
Su hayattır. Ancak, milyonlarca insan temiz suya erişemeden yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Tevazu İyilik Organizasyonu olarak su kuyularını güvenli, hijyenik ve sürdürülebilir şekilde inşa ediyor, en çok ihtiyaç duyulan bölgelere kuruyoruz. Siz de su kuyusu için destekte bulunarak insanlara temiz suya ulaşma imkanı sunabilirsiniz.
Yapacağınız bağış, sadece susuzluğu değil; sağlık sorunlarını, hijyen yetersizliklerini ve geçim zorluklarını da ortadan kaldırmaya katkıda bulunur. Su kuyusu projesine destek vererek hayat kurtaran bu iyilik hareketinin bir parçası olabilirsiniz.
Tevazu İyilik Organizasyonu’nun amacı, insanların yardımlarını en hızlı ve etkili şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmalarına imkan sağlamaktır. Bu yüzden kurmuş olduğu şeffaf ve güvenilir sistemle, destek olmayı kolaylaştır ve herkesin iyiliğe katkıda bulunmasını sağlar.
Bu iyilik hareketine katılmak için sitemizin sağ üst köşesindeki “Online Bağış” bölümüne tıklayarak birkaç adımda yardımınızı gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz bir su kuyusu açtırabilir ya da su kuyusu havuzuna katkıda bulunabilirsiniz. Destek sonrasında, adınıza kesilen faturaya ulaşabilir ve kuyunuza dilediğiniz ismi verebilirsiniz. Yapacağımız bilgilendirmeler ile, yardımlarınızın kimlere ulaştığını şeffaf bir şekilde takip edebilirsiniz.